Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pozadí pro menší akvárka

 

Články » Pozadí pro menší akvárka   Vytisknout tuto stránku 

Pozadí pro menší akvárka

Publikováno: 08.10.2007 • Autor: © filipsi • Rubrika: Dekorace

Úvod

Tak jsem se rozhodl, ze napíši něco o mých pokusech s pozadím. Vím, je toho k nalezeni na netu spousta, ale o trochu víc nikdy neuškodí, a kdyby to pomohlo aspoň jednomu, má to smysl. Také jsem chtěl víc věcí nafotit při tvorbě, ale rozbil se foťák, tak někdy příště.

Budu psát o menších akvárkách a krevetárkách, něco z toho se dá aplikovat i na velké, ale chybí tam ten hlavni důvod pro používání těchto postupů - setření místem. Rád si s designem akvária hraji, jeho zakládání je pro mě ta nejhezčí fáze (samozřejmě pozorovaní života ji těsně šlape na paty). Proto jsem přemýšlel, jak u akvária řešit pozadí, ideálně pro hračičky 3D, tak, aby sebralo co nejméně z malého prostoru.

Co zabere úplně nejméně?

Správně, žádné pozadí. Ale akvárko průhledné skrz nevypadá nejlépe, ani když máme vymalováno černě (a to asi málokdo). Takže řešení je buď fototapeta za akváriem, nebo svůj malovaný výtvor (dá se udělat určitě krásný, ale já skončil u panáčku s třemi prsty), nebo jednobarevná tapeta. Té já dávám přednost, nejlépe černá matná. K dostání ve většině papírnictví, v ceně kolem 50 Kč za metr šíře 50 cm. I když se rozhodnete pro 3D, doporučuji stejně nějakou koupit, a zadní stěnu akva polepit, aby nebylo vidět přilepené pozadí na sklo, a nalepit proužky dole u dna a nahoře v místě hladiny. Tak nebudou vidět ošklivé usazeniny mezi pískem, a mapy vzniklé vysycháním vody a špínou u hladiny. Při lepeni folie můžeme akva navlhčit jarovou vodou (pár kapek jaru v deci vody). Folie se nepřilepí hned, dá se po povrchu posouvat, a dají se dobře suchou utěrkou vyhnat všechny bublinky na kraj a pryč. Voda vyschne a folie pak drží. To doporučuji hlavně u zadní stěny, proužky jdou hezké lepit i bez vlhčení. V průběhu vysychání se neděste, může třeba mléčné zbělat, vrátí se zpátky k černé.

Skalní pozadí z břidlice

Zabírá překvapivě málo místa, když máme kvalitní břidlici, jde naštípat na plátky tlusté do půl cm. Něco k technice štípání - osvědčil se mi veliký ostrý nůž a kladivo. Břidlici mám položenou na měkčím podkladu (koberec), nůž položím tak, aby sledoval vrstvu, kde chceme štípnout, a buch. Plátek se krásně odštípne. Jednotlivé kousky lepíme jako dlažbu, aby co nejlépe pasovaly k sobe, na zadní stěnu akvárka silikonem (nejlépe transparentním, není pak ve spáre vidět, když se tam dostane). Na každý plátek stačí dle velikosti pár malých bobečků silikonu. Kde vznikne větší mezera, přelepíme ještě jedním plátkem. Pozor při tom, abychom nezapatlali kameny z přední strany, už bychom to neumyli a bylo by to vidět. Vzniklé pozadí sice není příliš 3D, ale efekt přírodní skály je pěkný. Hezky je to popsané třeba tady. Zmíněnou metodu jsem použil na mém 54l akva.

Malý zlepšovák pro ty, co se boji lepit přímo na akvárko, že se to nepovede nebo nebude hezké - lepit pozadí na kus skla nebo plexiskla (dávám přednost plexisklu kvůli váze a křehkosti skla). To pak celé vlepíme zase pomocí pár zížalek silikonu do akva. Sice přidáme další 4 mm, ale pozadí se dá vyměnit, až se nám znelíbí.

Opravdové 3D

Líbí se mi členitá pozadí modelovaná z betonu nebo polystyrenu. Beton pro malé akvárko je trochu hloupost. A aby něco šlo udělat z polystyrenu, musí být dost tlustý, aby nám mezi boulemi zbyl nějaký materiál a pozadí se nám v ruce nerozpadlo dřív, než ho nalepíme. Tak jsem začal přemýšlet o PU pěně (taková ta stavební pěna prodávaná "ve spreji"). Ale ze stavebních zkušeností vím, že je to potvora, kyne a kyne, tvarovat za tekutá moc nejde. Proto jsem se bal pokusu v akváriu, kde ji můžeme nastříkat přímo na zadní stěnu. Tak jsem také zvolil řešeni s vloženou deskou. Pokud použijeme skleněnou, umyjeme ji, pokud plexi, zdrsníme stranu aplikace pěny třeba brusným papírem, nebo něčím jiným, co je po ruce. Pak nastříkáme trochu pěny, a nějakým dřívkem ji po cele ploše rovnoměrně rozetřeme. Opravdu tenounkou vrstvičku, 1 mm. Při roztírání se pěna odpění, ale pak začne zase kynout. Hned vzápětí nastříkáme další boule, a mírně je roztíráme do okolí. Celé pozadí musíme během "kynuti" a zasychání neustále poupravovat, abychom dostali to, co chceme. Jinak hrozí, že nám vykynou boule vypadající jako nalepené koule, což nepůsobí moc pěkně. Chce to zkusit, když se to nepovede, necháme vytvrdnout a celé odřízneme a začneme znova.

Kdo chce dramatičtější ostré tvary, může pěny nastříkat víc, než je potřeba, a výsledek dotvarovat po vytvrdnutí nožem. Kdo kulaté, nechá pozadí tak, jak vytvrdlo, jen odřízne strany, které překynuly ostrým nožem. Tohle pozadí má v místech s nejmenší tloušťkou asi 6 mm (4 mm sklo + par mm pěna a posyp), s největší jak kdo chce.

Povrchová úprava

Tak to by bylo na opravdu dlouhatánský odstavec, tak jen vyjmenuji základní možnosti, a hlouběji rozeberu jen to, co jsem použil nakonec já. Můžeme pozadí natřít jakýmikoli barvami (pokud mají potravinový atest, tím lépe). Myslím, ze třeba s balakrylem by se pracovalo dobře, a takovému pozadí hnědému kořenovému, s tupováním, by to mohlo moc slušet. Po natřeni ho přetřeme nějakou ochranou vrstvou, dobré a levné řešení je epoxy 1200. Další možností je sypat ho jakýmkoli materiálem do lepivé vrstvy. Natřít hole pozadí epoxy 1200, a posypat třeba pískem (vypraným a vysušeným třeba v troubě, aby nám dobře držel). Další možností posypu - drcená břidlice (prášek), dokáži si představit i antuku, jemný aquaclay, a možností je nespočet. Posypový materiál by měl byt inertní. Pokud máme pochybnosti, můžeme to celé po vytvrdnutí ještě jednou přetřít nátěrem epoxy 1200 (ale změní samozřejmě vzhled).

Jenže já chtěl pozadí černé, a měl chuť na experiment. Tak vzniklo pozadí dřevouhelné. Dřevěné uhli jsem nastrouhal na domácím struhadle na jemno (nečteš to, viď, Moniko?), použil domácí cedník na přesypáni. Tak jsem dostal dva pytlíky, jemný prášek a hrubší zrníčka (pozor, velice prašná práce, vemte si to na ven). Rozmíchaný epoxy 1200 jsem naředil trošku lihem (cena 0.5 kg 1200-ky něco kolem 100 Kč, spotřeba na pozadí 50 × 30 něco kolem 70 g) a přisypal prášek jako pigment. Tím jsem natřel celé pozadí, včetně stran. Vzniklo něco poměrně leskle černého, lekl jsem se a celé pozadí ještě posypal zbylým práškem a zrníčky. Lekl jsem se ještě víc a šel pryč. Druhý den, po zatvrdnuti pryskyřice už to tak hrozné nebylo, a po vyklepáni zbytku prášku a osprchováni už bylo docela hezké.

Do takto tvořených pozadí můžeme přímo zakomponovat kořeny, kameny, nebo jiné přírodniny. Už při pěněni si rozmyslíme, kde co chceme mít, a tam pěny necháme jen minimum. Po vytvrdnutí si připravíme nožem lůžko pro vkládanou věc tak, aby co nejlépe sedla tak, jak chceme. Oblast lůžka pak při natíráni vynecháme. Když je nátěr vytvrzený, vkládanou věc tam přilepíme buď silikonem, nebo troškou montážní pěny (pozor, opravdu strašně málo, ať nám to nevyleze všude kolem).

Závěr

Časem (až se vrátí foťák) přidám nějaké obrázky, a ještě nějaké linky (jestli najdu čas a chuť). Pokud se chce někdo na něco konkrétního zeptat, napište mi na stránkách vzkaz. Budu rád, i když se ozve někdo, komu to pomohlo, nebo někdo s nějakou kritikou a opravou nepřesností, případně doplněním.

© Filipsi




 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 08.10.2007 Upraveno: 08.10.2007 Přečteno: 17576x

Schválili: Bob66 * 30.11.12 • alpaka * 10.03.13 • Jarka * 17.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
01.08.2008*****Videonávod - Výroba krytu pro mini akvária11079x
01.11.2015*****Akva-tera 3D pozadia335x
28.08.2014*****Jak jsem vyráběl 3D pozadí z polystyrenu624x
23.08.2018*****3D pozadí doma30x
21.09.2009*****Extralevné a efektní pseudo 3D pozadí za akvárium? Za 30 minut a 60Kč? Ano!9478x
06.03.2011*****Živé pozadie z jávskeho machu3086x
10.01.2010*****Úprava keramické jeskyně2376x
08.02.2011*****Výroba 3D pozadí/skály z polystyrenu, cementu, balakrylu a laksilu8053x
12.10.2007*****Výroba 3D pozadí z polystyrenu a akvarijního silikonu45941x
19.07.2014*****Výroba 3D pozadí do akvaterária417x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/491-pozadi-pro-mensi-akvarka