Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Miniráčci - ANO či NE?

 

Články » Miniráčci - ANO či NE?   Vytisknout tuto stránku 

Miniráčci - ANO či NE?

Publikováno: 13.09.2010 • Autor: © petulevrtule • Rubrika:

 

F

V poslední době se na mne obrátilo několik lidí ohledně rad, jak se o ráčky rodu Cambarellus postarat, zda jsou vhodní do jejich akvárií atp. Rozhodla jsem se tedy napsat malý článek o mých poznatcích z chovu tří druhů ráčků, které s úspěchem chovám a odchovávám. Pokusím se zde popsat, co mají ráčci rádi, jak se chovají atd. Snad to pomůže při výběru druhu do vašich akvárií.

 

V první řadě bych ráda vyvrátila tvrzení, že jsou absolutně mírumilovní a nenároční na chov. Zde platí: jak který druh.

K chovu:

F

Z mých zkušeností je velice důležité i zvolení vhodného akvária. Čím vyšší akvárium, tím hůř pro raka. Čím menší akvárium (samozřejmě v rámci jeho velikosti a počtu chovaných kusů), tím lépe. Obecně doporučuji pro 2 samice a 1 samce ( aby měl koho prohánět, když jedna ze samiček nosí vajíčka) akvárium o rozměrech cca 30 x 30 x 30 cm. Co se týká údržby akvária, je důležité měnit pravidelně vodu. Nejde ani tak moc o samotné raky, ale hlavně o rostlinstvo ve vašem akváriu. Vybírejte rostlinky, které rychle rostou, ráčci po nich budou moci lézt. Samičky se po svleku potřebují ukrýt vysoko na rostlinkách, tam jsou samečci líní většinou lézt. Po svleku nastává období páření a nahoře samice čekají, až dostatečně ztuhnou. Zmíním se v rychlosti o filtraci, tu je třeba v akváriu samozřejmě mít, nejvíce se mi osvědčil klasický molitanový filtr – takzvaný bublifuk. Skoro „stojatá“ voda je základem úspěchu v chovu. Raci sice úplně tak časté výměny vody nemusí, ale vaše rostlinky za to poděkují. Jde hlavně o to, že pokud chcete, aby akvárium trošku vzhledově vypadalo a nebylo plné řas, je třeba se mu věnovat. Teplota vody není zas až tak moc důležitá. Záleží hodně na tom, co od svých ráčků očekáváte. Rozmezí od 17 do 30 stupňů hravě snesou. Krajní body samozřejmě zapříčiňují ,že se nerozmnožují nebo jim to zkracuje délku života, stejně jako u krevet.

 

F

Co se týká rozmnožování, běží to u nich jako na drátkách, samozřejmě, pokud máte akvárium k tomu přizpůsobené. Sameček samičku chytne za přední klepítka a převalí jí na záda. Páření trvá cca 30 minut. Důležité je dostatek úkrytů, ty jsou opravdu důležité k tomu, aby se cítily samice, které nosí vajíčka v bezpečí a nedotíral na ně otravný sameček, který nemá nikdy dost. I kdyby měl tucet samic, vždy bude při chuti (stejně jako lidské mužské pokolení, nedá pokoj, nedá pokoj a nedá pokoj :-D ) Samičky využijí veškeré úkryty – je dobré použít vodovodní plastové trubky, keramické květináčky, firma Dennerle vyrábí speciální tunýlky a jeskyně přímo pro miniraky, záleží jen na Vaší zručnosti, nápaditosti nebo pohodlnosti. Co se týká stravy, je dobré udržovat raky na pestré stravě. Čím pestřejší strava, tím méně problémů se zdravím, výměnou krunýře, pojídáním krevet, drobných rybek aj. Pro svůj klid přidávám podle návodu přípravek od firmy Dennerle Nano Crusta – Fit.

 

Teď bych ráda popsala jednotlivé druhy, které chovám, a poznatky o jejich chování:

Začnu u Cambarellus texanus – menšího vzrůstu, to ale neznamená, že se neumějí prosadit a něco je vyleká… Samice jsou vybarvenější, pěknější, ale menší než samečci. Jsou opravdu všežravci, pokud je dostatečně nekrmíte, rádi si smlsnou jak na krevetách, tak na drobných rybkách, šnecích a jiných živých obyvatel ve vašem akváriu. Proto je ani moc nedoporučuji do akvárek s dalším osazenstvem. Jsou rychlí, draví a nebezpeční a nedělá jim problém zabíjet – pouze když mají hlad. Několikrát jsem byla svědkem, jak požírali ještě před chvílí živé White Pearl krevetky. Do společenského akvária je nedoporučuji kvůli agresivitě, ale pokud Vám nejde ani tak o předchozí ostatní osazenstvo, s klidem si je můžete pořídit. I přes jiné obyvatele v akváriu se vám, s dostatkem úkrytů pro samice, budou množit.

Cambarellus montezumae – Jsou většího vzrůstu, hlavně samice jsou mohutné. Sameček je zase krásně vybarvený, ale drobnější. Jsou mírumilovnější, na stravu nenároční. Rozmnožují se méně než C. texanusi. Pokud byste je chtěli do společenského akvária, nepočítejte s takovým množením. V podstatě v mém případě mi ve společenském akváriu samice 3 krát vajíčka nosila, ale nikdy z toho nic nebylo. Buď je stresem pustila a nebo sežrala.

A konečně nejožehavější téma: CPO

Jsou velice mírumilovní, ale také bojácní. V žádném případě je nedoporučuji do společenských nádrží. Trvalý stres z ryb pro ně časem znamená smrt. Stejně tak jako vyšší teplota, ta jim zkracuje život a zastavuje rozmnožování. Jakýkoliv pohyb před akváriem zapříčiní jejich úprk do skrýše. Mají rádi naprostý klid, to ale neznamená, že se o akvárium nemůžete starat. Pravidelná údržba je důležitá jak pro rostliny, tak pro výměnu krunýře a zdravý vývoj mladých raků. Chovat je můžete v naprostém klidu s jakýmikoliv krevetkami.

Jsou to opravdu roztomilá stvoření, která si zaslouží vaši pozornost a péči. Přeji hodně úspěchů v chovu.

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 11x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.09.2010 Upraveno: 13.09.2010 Přečteno: 1771x

Schválili: alpaka ** 30.11.12 • Bob66 *** 05.12.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
29.09.2010*****Patentky a další komáří larvy, jako krmivo pro ryby3791x
12.08.2015*****AS-FISH - Systém pro čištění odpadních vod z akvarijních pěstíren340x
11.04.2013*****Líhnutí Artemie (žábronožky solné)2342x
11.08.2014*****Jak jsem měnil staré dno za liapor899x
20.02.2015*****Děláme pro své chované miláčky vše správně?415x
15.06.2008*****Akvarijní stolek12246x
04.08.2009*****Jak si chovám mikry.2129x
27.05.2008*****Noční cvičení - 27.5.2008 01,15h1167x
20.05.2012*****Strasti při chovu korýšů349x
14.08.2013*****Akvarista kutil785x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/441-miniracci-ano-ci-ne