Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

JBL Bioferm - prirodzená cesta ako sa zbaviť rias vo svojom akva

 

Články » JBL Bioferm - prirodzená cesta ako sa zbaviť rias vo svojom akva   Vytisknout tuto stránku 

JBL Bioferm - prirodzená cesta ako sa zbaviť rias vo svojom akva

Publikováno: 23.06.2010 • Autor: © BarbarOSA • Rubrika:

Cena - 11,88€ + /v každom e-shope a kamennom obchode inak/

Hmotnosť - 30g

Životnosť - 3 mesiace

Objem - sušina určená pre akvárium 250L

Obsah - sušina /fermentovaná slama z jačmeňa/, vrecúško, sponka na uzatvorenie vrecúška

 

Zabraňuje deleniu buniek všetkých typov rias, bez vedľajších účinkov na ryby, rastliny, alebo iné živočíchy.

 

Začnem svojím problémom.

Na začiatok pripomeniem, že mám 210L akvárium plné rôznych druhov rastlín, nakoniec mám tu spravenú prezentáciu, takže môžte nahliadnuť. Spolu s JBL Bioferm som zakúpil aj 3xSAE - teda mrenka siamská/parmička černopruhá/ + 6x slimák neritina zebra..

So založením a zábehom akvária som nemal žiadny problém, všetko išlo hladko. Rastlinky som však zháňal po kamošoch, cez burzu, teda kadejaké odrezky atď. Jedna várka mi došla trošku zariasená, presný typ riasy neviem, bola čierna, také chĺpky cca 2 - 4cm dlhé, najprv po obvode a neskôr sa začala rozširovať po celých listoch rastliniek. Najviac napadnuté listy som odstránil, tak aby sa rastliny ešte pozviechali, začali rásť a ďalej prosperovali..Začal som pridávať CO2 kvasením, teda kvasnice + cukor a voda. Asi o dva týždne neskôr som začal aj s pridávaním hnojiva/PMDD/. Riasy na rastlinkách sa začali rozmáhať, rozširovali sa. Pripojila sa aj zelená riasa na všetkých stenách akvária. Videl som už vtedy problém, ale myslel som, že sa to nejako vyrieši. Nestalo sa tak. Tak som zakúpil vyššie spomínaný výrobok.

Mám vnútorný filter Aquael Turbofilter 650, ktorý obsahuje molitan, nádobku na rôzne účely a vlastné čerpadlo. Do nádobky, v ktorej som mal dovtedy zeolit s aktívnym uhlím, ktoré som vybral a nahradil som ich touto slamou. Slamu som tam vložil voľne, bez vrecúška, do externých filtrov by som odporučil to isté, vloženie do niektorého zo spodných košov filtra. Nič som nemenil. Ponechaný bol chod filtra naplno a non-stop samozrejme, nezmená intenzita a dĺžka svietenia.

Neritiny a mrenky /parmičky/ sa hneď zhostili svojej práce a teda bojom s riasou. Neritiny čistili riasu zo skla, skál, koreňov a čiastočne aj rastlín. Mrenky sa po okukaní akária pustili do rias na rastlinách a sem tam na skle. Samozrejme takému rozmachu rias nestíhali sam čeliť.

Prvé 3 dni som nijaké zmeny nevidel. Riasy sa množili, rástli a myslel som, že je to jeden z ďalších všeliekov pre akvárium, za ktoré som zbytočne minul peniaze, ale nestalo sa tak. Na 4 deň som zbadal ako sa rast zastavuje, nič nepribúdalo, samozrejme pomaly odbúdalo činnosťou neritín, mreniek a napodiv aj black molly riasy začali vo veľkom spásať riasy. Vtedy sa otočilo a s riasou som viedol úmerný boj.

Asi na 7 deň, teda po zhruba týždni používania, som slamu z nádobky filtra vybral a prepláchol studenou vodou z vodovodu, bola úplne mazľavá. Vtedy už bolo vidno aj prvé výsledky, ktorým som bol nesmierne rád. Riasa zo skla sa pomaly vytrácala a z rastlín, ktorých som už mal v tom čase dosť, to išlo horšie, ale bolo vidno, ako sa píše v návode, že rast sa zastavil a už bolo len na mne a mojich skvelých pomocníkoch, aby sme to dotiahli do úspešného konca.

Začal som ostrihávaním riasy z jemných rastlín, prstom som sa ich snažil dať dole z ostatných rastlín a zo skla som ich zoškrabával starou kreditnou kartou, alebo škrabkou na okná áut. Svietil som samozrejme stále rovnako, filter fachčil naplno, CO2 a hnojenie bolo na klasických dávkach ako dovtedy. Ryby a slimáky mi s tým veľmi pomáhali. Asi po 10 dňoch od začiatku používania slamy nemala riasa ani najmenšiu šancu na ďalší rozmach, aspoň podľa mojich presedených hodín pred akváriom a sledovaním čo sa v ňom deje. Potom to už trvalo iba pár dní, aby sa v akváriu našla riasa, len fakt sem tam.

Po asi 15 dňoch som slamu z filtra vybral, jemne premyl vo vode z vodovodu a pomaly pri izbovej teplote nechal vyschnúť. Vyzerá, ako keby sa s ňou nič nedialo, a keďže je písaná životnosť 3 mesiace, nakoľko nemám ani uvádzaný objem som ju uschoval do pôvodného balenia, že čo ak by sa ešte raz niečo vyskytlo.

Prešlo myslím už niečo vyše 3 mesiacov a po riase ani chýru ani slychu. Nevidím riasu na skle, na kameňoch, ba ani kúsoček na rastlinách, ktoré som už chcel vyhadzovať, lebo vyzerali úplne zúbožene a celé boli pokrytá riasami.

Svietenie som ponechal, ale s malou zmenou a to prestávka v popoludňajších hodinách, dávky hnojenia som zvýšil asi 3 násobne, samozrejme po zmeraní jednotlivých prvkov, ktoré som potreboval dostať do nejakej normy, do nádobky som vložil aktívne uhlie a molitan.

Som veľmi rád, že som sa dozvedel od skúsenejších kolegov o tomto výrobku. Čítal som o 100% účinnosti na rôzne typy rias, vyskúšal som a môžem vrelo odporučiť. Viem, že veľa akvaristov si láme hlavu, bojuje s riasami, ale márne. Ja ako som spomínal pri neupravovanom režime som dosiahol 100% účinok, bez nijakých vedľajších účinkov na život a pochody v akváriu.

Vlastné fotky bohužial nemám, lebo som bol zúfalý a potom zase taký šťastný, že ma také veci netrápili. Ak nájdem určite pripojím.

Ak máte konkrétne otázky, alebo nebolo niečo spomenuté, načo sa chcete opýtať, uvítam Váš záujem a veľmi rád čo najrýchlejšie odpoviem. Možno má niekto podobné, niekto možno neutrálne a niekto úplne opačné skúsenosti, tak by som bol rád, keby ste sa ozvali.

Ďakujem veľmi pekne za prečítanie mojich riadkov.

Ešte pred koncom upozorním, že nechcel som tým urobiť reklamu na daný výrobok, je spomenutá len jeho cena, žiadny obchodný reťazec, alebo niečo podobné. Je to prírodná cesta, žiadna chémia a vybavené za pár dní. Niekto to možno ocení, niekto zatratí. Ak nechcete vyhadzovať peniaze, sú tu múdrejší akvaristi, ktorí Vám poradia ako nato zadarmo a bez starostí.

Ešte raz podotýkam, nejde len o zastavenie rastu rias, ich zničenie, ale aj ich opakovaný návrat, ktorý som doposiaľ nespozoroval. Dá sa to riešiť cestou zatemnenia akávria, rôznou chémiou, slamou nazbieranou na poli, ale nemám s tým skúsenosti a každý sposôb Vám nejak poznačí akvárium.

Dúfam, že to padne na úrodnú pôdu, ako sa hovorí, a niekomu s týmto článkom fakt pomôžem.

Prikladám ešte nejaké obrázky, aby bolo jasné čomu som venoval svoje písanie.

S pozdravom, BarbarOSA alias Milan z Nitry..

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 23.06.2010 Upraveno: 23.06.2010 Přečteno: 3268x

Schválili: Bob66 ** 05.12.12 • Jarka ** 16.01.14 • Rex ** 16.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
22.03.2015*****Proč se nedaří odchovat raky?320x
03.09.2012*****AKVARISTIKA219x
21.02.2010*****Výpočet ceny elektrickej energie spotrebovanej elektrospotrebičmi v akváriu.2283x
08.09.2009*****Velkochov Daphnia magna jako živého krmiva2800x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
20.05.2012*****Strasti při chovu korýšů349x
15.04.2012*****Atypická kožní mykobakterióza způsobená Mycobacterium Marinum832x
03.06.2006*****Založení 300l akvária15865x
22.10.2011*****Když si ostatní dělají legraci...525x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/423-jbl-bioferm--prirodzena-cesta-ako-sa-zbavit-rias-vo-svojom-akva