Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kančík příčnopruhý

 

Články » Kančík příčnopruhý   Vytisknout tuto stránku 

Kančík příčnopruhý

Publikováno: 23.11.2006 • Autor: © tetraodon nigrovidis • Rubrika: Ryby

1 ÚVOD
2 CICHLIDAE
3 VELIKOST A ZAŘÍZENÍ NÁDRŽE PRO CICHLIDY
4 VÝSKYT A BIOTOP KANČÍKA PŘÍČNOPRUHÉHO
5 ZAŘAZENÍ
6 POPIS
7 SPRÁVNÁ VÝŽIVA
8 HLAVNÍ ZAMĚŘENÍ ROZMNOŽOVÁNÍ A ODCHOV KANČÍKA PŘÍČNOPRUHÉHO
9 ZÁVĚR
10 PŘÍLOHY
11 SEZNAM POUŽITĚ LITERATURY


Úvod


Co vás napadne při vyslovení slova voda? Určitě řeknete, že je to něco obyčejného, co vnímáme jako samozřejmost. Mne však napadne, že je průzračná, čistá a dává život. Bez ní život není kdekoli kde je voda - ať už je to třeba jen malá kapka či velké jezero. Ta pestrost jež nás láká mne uchvacuje. Ponořme se pod hladinu a co vidíme? Vidíme krásu, pestrost - celým tělem nám jde napětí a chtěli bychom se stát součástí tohoto zázraku. Všude je klid... Ach ano, klid kolem nás. Plavou jak vzácné perly hejna rybek, plavou blíž a blíž. Není tu žádná mříž, vodní svět šeptá nám tisíc vět a příběhů, tak proč jen na chvíli nejde zastavit čas, abychom vrátili se zde zas. Nejde. Někteří totiž této řeči jimž k nám příroda mluví rozumět nechtějí a dál jí do srdce ostny vrážejí. Proč já se sice nemohu rovnat se svými akvárii přírodním krásám a přesto mně skrz ně ta nádhera tohoto tichého světa uchvacuje? Stal se součástí mého života, oázou klidu uprostřed tohoto dnešního uspěchaného světa. Když se zadívám do jeho hlubin, všechny problémy rázem zmizí a jsem šťastný. Když vidíme například pár cichlid, které s nasazením života pečuje jikry a brání potěr. Rázem se nám zatají dech a s trochou údivu si říkáme, že v tomto chování je něco zvláštního až mystického a přes všechny snahy některých těchto krás, ať neprozkoumaných nebo prozkoumaných, každým dnem ubývá. Myslím si, že každý kdo chová nějaké zvíře, a nemusí to být jen akvarijní rybky, se na svět dívá jinýma očima a nějak lépe jako já a navíc i touto cestou chrání přírodu kousek přírody jen kousíček, což se vám může zdát jako banalita, ale v dnešní době je to velmi důležité.


Cichlidae

Z celkového počtu asi 160 rodů s více než 1300 druhy cichlid žije více než 800 druhů v Africe, přes 450 druhů v Americe a tři v Indii. Cichlidy se přizpůsobily nejrůznějším ekologickým podmínkám. Některé žijí v rychletekoucích vodách, jiné v brakické vodě a některé dokonce v sodných jezerech, kde má voda pH až 10,5 které jiné ryby nepřežijí. Spolu s přizpůsobením se určitým podmínkám se u cichlid vyvinuly velmi rozmanité a pozoruhodné rozmnožovací mechanismy. Rozlišují se na dvě velké skupiny na ty, které se vytírají na nechráněný substrát a na ty, které se vytírají do úkrytu.

Druhy vyítrající se na nechráněný substrát:
Tyto druhy se vytírají na kameny nebo na rostliny. Snůška bývá značně velká a může čítat až několik tisíc jiker. Jikry jsou malé, oválné, průhledné nebo s ohraným zbarvením. Širší stranou jsou přichyceny k podkladu. Pohlavní rozdíly mezi samcem a samicí jsou málo zřetelné. Samec však bývá větší a na čele mívá tukový hrbol.


Druhy vytírající se do dutin a úkrytů:
Tyto druhy kladou větší a barevnější jikry než předešlé druhy. Vytírají se na nechráněný substrát. Snůšky jsou však menší a počet jiker bývá maximálně 200 ks. U této čeledi je velmi vyvinut pohlavní dimorfismus. Po vykulení visí plůdek dolů ze stropu jeskyně, k němuž je přichycen výměškem lepivých žláz na hlavě.


Tlamovci:


Vyvinuli se v různých rodech a rozlišují se na ovofilní a larvofilní. Ovofilní tlamovci berou jikry do tlamy během tření nebo jak sem pozoroval - bezprostředně po něm. Nejznámější ovofilní tlamovci pocházejí z východoafrických jezer, Tanganika a Malawi. Z těchto chovám tlamovce příčnopruhé, formu right blue a red red. U nichž jsem však mněl možnost pozorovat odchov jen jednou. Tyto rybky se svým zbarvením mohou rovnat rybám korálovým, jsou však velmi nesnášenlivé, což jsem sám poznal. Ve 150 l akváriu jsem choval tlamovce pestré a k nim jsem přidal dva páry tlamovců příčnopruhých. Okamžitě začal boj na život a na smrt o teritorium kdy si ryby začaly dokazovat svou sílu a určitě by se po čase i poranily. Proto sem je radši oddělil a chovám je zvlášť v biotopních akváriích, které se svým prostředím nejvíce podobají jejich přirozenému prostředí. U této čeledi se vyvinula velmi zajímavá rozmnožovací strategie. Samci mají na těle ve zbarvení zářivé jikerné skvrny, které při tření, když samička sbírá jikry do tlamky se snaží ze samcova těla sebrat a tím nasaje samcovo sperma a jikry se mohou lépe oplodnit.


Larvofilní tlamovci:


Se třou nejprve na kameny a po několika dnech berou vylíhlé jikry do tlamky a starají se o ně dokud nestráví žloutkový váček. Potom je vodí stejně jako jiné cichlidy.


Velikost a zařízení nádrže pro cichlidy:


Cichlidy v přírodě žijí ve velmi rozsáhlých územích, kde mají prostorná teritoria. V zajetí jim tento prostor nemůžeme dopřát a proto se v malých nádržích stávají agresivními vůči sobě i ostatním rybám, což je veliká škoda neboť dle mého názoru jsou to rybky velice zajímavé a chování, které v akváriu předvádí, ať už při tření nebo odchovu mláďat je fascinující. Já chovám cichlidy v biotopních nebo druhových nádržích, takže u mých rybek moc problémů nemám, ale i když se nějaký vyskytne, aspoň je to pro mě propříště poučující problém. Může nastat akorát když samička ještě není zaplněna jikrami, ale je v nádrži se samcem. Samec si to vysvětluje jakoby už byla připravena ke tření a ona nemůže odplavat jako v přírodě, proto ji samec může i napadat. Já jsem to vyřešil tak, že jsem je oddělil skleněnou přepážkou do doby než byla samice připravena ke tření. Další neblahá vlastnost je, že skoro všechny cichlidy převrstvují substrát. Byl jsem toho také svědkem. Ve 150 l akváriu jsem choval choval kančíky citronové. Zanedlouho samec substrát změnil tak, že nejvyšší strana byla ve předu a nejnižší vzadu. Představte si, jak to musí být pro tyto ryby pracné, když v tlamce přenášejí kamínek po kamínku.

Moje akvária


Já mám 9 akvárií v nichž chovám převážně americké cichlidy např. kančíky citronové, červenohrdlé a příčnopruhé jejichž chov vám budu chtít přiblížit. S chovem kančíků příčnopruhých jsem začal 1. 3. 2003. Zakoupil jsem si od chovatele první pár těchto ryb. Nikdy raději nekupuji rybky ve zverimexu. Tyto kančíky jsem umístil do akvária o objemu 150 l. Dno se skládá z lávové drti říčního písku a hrubšího štěrku, osázeno je zákrutichami obrovskýmy, šípatkovci a dalšími rostlinami, které se v biotopu těchto ryb. Nacházejí na dně je nespočet jeskyněk, které jsou pro tyto ryby nezbytné neboť se v nich vytírají. Kvalitu vody a biologickou rovnováhu zajišťuje výkonný filtr aqael. Jako osvětlení zde mám dvě silné zářivky při kterých se velmi daří zákrutichám a všem rostlinám. Tím, že je osvětlení silné, ryby netrpí neboť listy zákrutich pokrývají skoro celou hladinu.


Fotka akvária


Výskyt a biotop kančíka příčnopruhého:


Vyskytuje se ve středí Americe v pomalu tekoucích prohřátých tocích kde se nachází mnoho úkrytů a kamenů v kterých se kančíci ukrývají a jsou důležité hlavně v případě při kladení a odchovu jejich potomstva. Je zde také mnoho potravy. Žije tu plno náletového hmyzu, larev komárů a řas. Je zajímavé, že ač se zdá, že kančíci mají kromě tření zbarvení neměnné, zjistil jsem, že se přizpůsobují svým zbarvením nevratně biotopu ve kterém k tomuto zjištění jsem došel takto. Když jsem prodal jednomu chovateli mláďata kančíků ve věku asi tři měsíců a po měsíci jsem se šel na ně podívat, zjistil jsem, že jejich zbarvení se změnilo oproti tomu, které mají moje rybky. Tento chovatel má v akváriu nazlátlé bílé dno a co se nestalo - pouze kančíci, kteří vyrůstali v tomto akváriu měli zlaté skvrny. To mně zaujalo a proto jsem je přemístil do jiné nádrže. Zbarvení se ale nezměnilo. Kančíci ve volné přírodě dorůstají větších velikostí než v akváriích a stávají se dokonce kořistí domorodců, kteří je loví. Ryby z čeledi cichlid jsou ve volné přírodě značně ohroženy. Zvyšuje se počet jejich vývozů a čím dál více se znečišťuje životní prostředí ve kterém žijí. Proto si myslím, že je dobře, že je chováme v akváriích a zachováváme alespoň částečně jejich druh.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 5x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 23.11.2006 Upraveno: 23.11.2006 Přečteno: 3824x

Schválili: Bob66 **** 13.11.12 • alpaka **** 30.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
16.07.2011*****Návštěva u chovatele aneb živorodky celoživotní vášeň2302x
13.12.2011*****Mohou se přemnožit paví očka?2345x
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10433x
12.10.2010*****Žábrohlísty4360x
12.11.2011*****Jak přechovávat živé koretry či patentky v domácnosti1437x
09.03.2015*****Malý špekulant s názvom Neoheterandria elegans89x
06.04.2011*****Neonka obecná626x
11.04.2007*****Tlamovci ze skupiny MBUNAS21800x
13.06.2009*****Červené skaláry6602x
16.06.2010*****Gurama zlatá /Trichogaster trichopterus sumatranus "Gold"/2428x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/30-kancik-pricnopruhy