Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skalár amazonský - Pterophyllum scalare

 

Články » Skalár amazonský - Pterophyllum scalare   Vytisknout tuto stránku 

Skalár amazonský - Pterophyllum scalare

Publikováno: 07.11.2010 • Autor: © discus • Rubrika: Ryby

Tento článok píšem z vlastnej skúsenosti a praxe. Skalárov chovám už niekoľko rokov a patria medzi moje najobľúbenejšie a najkrajšie ryby.

Skalárov je vyšľachtených veľa farieb. Potom takmer z každej farby sú aj závojové formy. Skaláry sa vyberajú do chovu tak, že treba pozerať stavbu tela. Aby mali dobre vyvinuté plutvy a aby boli aj pekne vyfarbený. Skrátka tých najkrajších.

Keď mám už vybratých, tak ich dám do väčšieho akvária. Čím väčšia nádrž tým lepšie. Treba hlavne pozerať na to, aby nebola nižšia oko 50cm. Treba ju osadiť rastlinami ako sú echynodory alebo vallisnérie. Potom dobre kŕmiť a filtrovať. Ak majú dobrú potravu, tak rýchlo vyrastú a začnú sa tvoriť páry. Zbadáme to tak, že začnú spolu plávať a čistiť list na rastline. Väčšinou si vyberú ten najširší. Tento pár potom treba odloviť.

Ja mám také menšie nádrže asi 50 litrové. Výšku majú 50 cm. Mám takto uložených niekoľko nádrží. Tieto nádrže mám bez piesku. Len čisté dno. Potom treba dbať na to, aby tam šiel filter. A aby dobre vzduchoval. Potom tam dám umelý list, aby sa mali načo vytierať. Sem si potom postupne vyberám páry ako sa mi vytvoria. Niekedy som si vybral sám chovný pár. Pohlavie sa dosť ťažko rozoznáva. Ale už keď začnú spolu plávať, tak pár je istý. Samička býva menšia a samec má na čele hrboľ. To vidieť hlavne u starších párov.

Takže už keď mám vybrané páry, treba kŕmiť kvalitnou potravou. Kŕmim ich mrazenými patentkami, hovädzím srdcom alebo ak sú nitenky, tak tým. Môže sa im dať aj trochu suchej potravy. Teplotu v týchto chovných nádržiach mám 26 až 28 stupňov. Tieto páry sa navzájom vidia a stimulujú sa k výteru. Niekedy ich stimuluje k výteru aj výmena časti vody v nádrži. Pár potom začne čistiť umelý list. Na páre vidieť ako majú vonku kladidlo a chodia po liste. Prvá ide samička, ktorá kladie ikry a po nej samec ich oplodňuje. Stalo sa mi, že som ráno dal do tejto nádrži pár a do večera sa vytrel.

Keď sú už vytretý, tak list aj s ikrami im zoberiem a dám do malého akvária. Stačí aj 10 litrové. Voda tam musí byť rovnakej teploty ako v chovnej nádrži. Ikry s listom treba umiestniť tak, aby na ne išlo jemné vzduchovanie. Môže sa dať vzduchový kameň. Potom treba, aby tam šiel filter. Nakoniec do vody nakvapkám niečo proti zaplesneniu. V akvaristike dostať kúpiť. Ja používam mycopur. Potom asi za štyri dni sa vyliahne poter. Niekedy sa stáva, že keď sa prvýkrát skaláry vytrú, tak ikry zaplesnia. Ale keď sa už vytrú druhýkrát, tak sa skoro všetko vyliahne.

Keď sa už vyliahnu, tak ešte asi päť až sedem dní potrvá pokiaľ sa rozplávajú. Keď sú už všetci rozplávaní, tak môžme začať kŕmiť artemiou. Pozor ale veľmi opatrne. Vždy im treba dať len toľko aby to vyžrali. Keby nevyžrali tak artemia vo vode uhynie a začne sa kaziť voda. Takto potom môže plôdik uhynúť. Treba kŕmiť málo a častejšie. Môže sa kŕmiť aj tri až štyri krát za deň. Potom treba jemne odkalovať.

Potom asi za dva dni dám plôdik do veľkej, vopred pripravenej nádrži. Voda musí mať rovnakú teplotu. Urobím to tak, že celú elementku, s plôdikom prelejem do tejto veľkej nádrži. Ak plôdik je zdravý a dobre žerie, tak rýchlo rastie. Potom sa môže postupne kŕmiť aj cyklopom. Keď sa už začnú tvoriť plutvy, tak postupne začínam dávať suchú kvalitnú potravu. Aj tu sa mi osvedčil SAK. Ale môžu sa dávať aj nitenky, patentky, hovädzie srdce a iné. Mladý skaláry veľmi rýchlo rastú ak sú dobre kŕmený Potom treba dbať na to, aby mali čistú vodu a dobre vzduchovať a filtrovať. Ak začnú plávať pri hladine, to znamená, že treba pridať vzduchovanie.








st1:*{behavior:url(#ieooui) }
-->

Na záver ešte jedna taká pikoška. Ak chceme dochovať krásnych závojových skalárov, tak do chovu vyberáme tak, aby jeden bol závojový a druhý mal obyčajné plutvy. Takto vybraný pár potom dáva aj závojových,a aj s obyčajnými plutvami. Ak by sme dali dvoch závojových do páru, tak mladý nebudú mať pekné plutvy.

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 15x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 07.11.2010 Upraveno: 07.11.2010 Přečteno: 6302x

Schválili: Bob66 ** 05.01.13 • Jarka ** 13.01.14 • Rex ** 13.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
14.01.2010*****Chytanie Cyphotilapia Gibberosa Blue Zaire Moba1406x
29.11.2015*****Vědci mají důkaz, že jsou ryby schopny vnímaní746x
24.05.2022*****Radost & trpělivost v chovu gupek12x
23.04.2007*****Krupička3955x
14.11.2017*****Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?55x
04.04.2013*****Pestřenec červený v akváriu851x
06.03.2012*****Trnovec pancířnatý 23 let v akváriu1117x
19.10.2013*****Nejen rodičovský kanibalismus?741x
19.01.2012*****Aklimatizace akvarijních ryb1767x
03.06.2006*****Rozmnožování ryb22071x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
16.06.2010*****Gurama zlatá /Trichogaster trichopterus sumatranus "Gold"/2428x
23.08.2009*****Gurama perleťová /Trichogaster leeri/2514x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/222-skalar-amazonsky--pterophyllum-scalare