Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba krytu a osvětlení

 

Články » Výroba krytu a osvětlení   Vytisknout tuto stránku 

Výroba krytu a osvětlení

Publikováno: 18.12.2018 • Autor: © MichalVass • Rubrika: Technika

 

1. Výroba krytu

Vzhledem k překvapivě pozitivním ohlasům po přidání fotek z výroby mého krytu na FB jsem se rozhodl, že udělám tenhle článek. Třeba bude někomu prospěšný.

Předem říkám, že nejsem žádný truhlář a už vůbec ne elektrikář. Určitě by to šlo udělat lépe a hlavně levněji. Všechen materiál na kryt jsem pořídil v Hornbachu. Výsledná cena krytu je někde mezi 500-1000 Kč, jistý si nejsem. Kryt i osvětlení je dělané na akvárium 120 x 50 x 50 cm.

Původní plán byl nechat si nařezat všechny díly z dřevotřísky a sololitu v Hornbachu a jen to sestavit. Bohužel jsem nepočítal s tím, že řežou minimální rozměry 23 cm. Proto jsem si jako první potřebný materiál nechal uříznout desku ze surové dřevotřísky o rozměru 130 x 25 x 15 cm (pro jistotu s rezervou). Z toho zároveň vznikl problém, a to jak to nejpřesněji a nejrovněji uříznout. K dispozici jsem měl jen přímočarku. Použil jsem hliníkovou vodováhu, v místě řezu jsem ji svorkami přitáhl k desce a vytvořil si tak vodící lištu. Tímto způsobem se mi podařilo relativně rovně uříznout všechny 4 základní kusy. Poté jsem si označil a v rozích vyvrtal otvor pro hadice a 3 otvory v obou kratších kusech na zapuštění světel, vyříznout už to byla hračka. Ke spojení jsem použil 3 vetší rohové plechové spojky + jednu menší pro roh s výřezem na hadice. Jednotlivé díly jsem k sobě stáhl svěrkou, abych udržel dobré slícování.

Dále jsem koupil desku laminovaného sololitu o rozměrech 120 x 50 x 3 cm. Řezal jsem pohledovou stranou dolů kvůli co nejmenšímu vykousání okraje. Zase s pomocí vodováhy, a to 4 kusy o šířce rámu + síla horní krycí desky + přesah přes hranu akvária pro překrytí hladiny. V mém případě 70 + 12 + 25 mm. Všechny hrany na rámu jsem zabrousil smirkovým papírem a následně rám oblepil sololitem. Použil jsem Patex v tubě, zbytek od lepení podlahových lišt. Po slepení jsem spoj zafixoval svorkami, viz foto. Po vyschnutí lepidla jsem rám zkusil nasadit na akvárium, vše sedělo. Počítal jsem s milimetrovou vůlí na každou stranu. Po zkoušce šel rám zpět do sklepa a čekal ho finální nátěr. Celý vnitřek jsem natřel bílým balakrylem, raději 2 vrstvy kvůli odolnosti proti vlhkosti. Hrany na sololitu jsem natřel malým štětečkem a přetahy otíral hadrem. Sice piplačka, zato pěkný výsledek. Horní desky jsem si nechal uříznout z 12mm bílé dřevotřísky s tím, že užší část jsem si musel opět zaříznout na požadovaný rozměr. Desky mají rozměry 120 x 30 a 120 x 19 cm. 1 cm jsem nechal jako rezervu pro kraje a pro mezeru mezi deskami pro panty. Na zakrytí přední dořezávané pohledové strany jsem použil rohovou plastovou lištu 10 x 10 mm, kterou jsem přilepil opět Patexem. Do větší desky jsem si vyznačil, vyvrtal rohy a následně vyřízl otvory pro větrací mřížky (větrací mřížky do dveří), které jsem pak přilepil. Hrany na deskách jsem opět natřel barvou, pridělal úchytku pro otevírání a spojil obyčejnými panty.

S krytem jsem spokojený, drobná vlhkost mu zatím nevadí a manipulace je relativně dobrá.

 

2. Výroba osvětlení

S výrobou osvětlení jsem začal už nějaký čas před akváriem, asi 2-3 měsíce. Většinu inspirací jsem pobral tady. LED pásky jsem zvolil kvůli jednoduchosti zapojení (jsem totální elektro lempl) a také proto, že se mi tahle možnost dost líbí, zvlášť ve srovnání se zářivkami.

Materiál:

4 m led pásku 12 V, 20 W/metr, 120 LED/metr, až 2100 lm/m, denní bílá barva, 220 Kč/m. (https://www.t-led.cz/p/led-pasek-sb3-600-vnitrni-7501)

120 W trafo s regulací napětí. (https://www.t-led.cz/p/led-zdroj-12v-120w-vnitrni-5203)

Dvojlinka 2x 0,5 mm - 2 m k propojení pásků mezi sebou. (https://www.t-led.cz/p/kabel-cerny-11101)

Dvojlinka 2x 0,75 mm z Hornbachu k propojení trafa a pásků.

Zhruba 30 cm prodlužky s koncovkou jako napájecí kabel pro trafo.

A jako poslední hliníkový T profil z E-hlinik.cz nařezaný přímo na rozměr 119 cm. (https://www.ehlinik.cz/hlinikovy-t-profil-30x30x3/pro-YST0000101.html)

(V plánu jsem měl zapojení přes DC konektory a "rozčtverník", bohužel to nevyšlo. Není to dělané na takový výkon. Ve všech spojích byly veliké ztráty napětí a kabel u rozbočovače se velice přehříval. Asi by to šlo použít při slabším osvětlení.)

K samotné instalaci... 110 cm LED pásku jsem nalepil již připravenou oboustrannou páskou k 119cm hliníkovému profilu. Ke každému pásku jsem z jedné strany přiletoval dvojlinku (červený vždy na plus pro pozdější orientaci). Kabel jsem za letovaným spojem důkladně "oblil" silikonem. Pro jistotu více, aby spoj nedržel jen na letovaném spoji. Každý kabel jsem udělal na různou délku tak, aby se při položení na akvárium v různých vzdálenostech od zadní strany ve finále všechny tři konce potkaly zhruba ve stejném místě.

A teď možná trochu elektro prasečiny... Všechny konce tří kabelů jsem smotal do jednono (3 červené do jednoho červeného, 3 černé do jednoho černého, upletl jsem je jako cop, aby to drželo). Následně jsem konce proletoval, vložil je do čokolády a důkladně utáhnul. Na druhou strau připojil kabel od trafa a trafo připojil již na začátku zmíněnou trojlinkovou prodlužkou. Ještě jsem plánoval dát před trafo vypínač, od toho jsem ale ustoupil. Trafo mám zapojené do digitálních spínacích hodin, přes které je ovládání jednoduché a vypínač zbytečný.

Pár technických údajů... Výstupní napětí z trafa mám nastavené na 11,6 V, přímo k LED pásku se dostane 11,3 V. Při tomhle nastavení si pásky vezmou 58 W a při pokojové teplotě 22 °C, teplotě vody 23 °C a zavřeném krytu se jejich teplota drží na cca 40 °C (měřeno pistolovým teploměrem). Podle subjektivního pocitu je světla dost a rostlinky zatím krásně rostou (začal jsem na 6 h svícení denně, momentálně jsem na 8 h a v plánu mám 10 h denně). Časem možná o trochu přidám "V", ale nebudu to přehánět. Při vyšším napětí už bych se asi bál teploty (výrobce doporučuje max 60 °C). Vyšší napětí by bylo vhodnější pro akvárium bez krytu, případně větší hliníkový profil nebo zkusit aktivní chlazení např. PC větráčkem.

Ještě dodám, že na akváriu mám krycí skla, na kryt i pásky se tedy dostane jen minimum vlhkosti. Bez nich by to mohl být docela problém. Manipulace není špatná, ale přeci jen trochu složitější. Při údržbě odklopím přední část krytu, následně celý horní kus sejmu a dám na zem. Pásky posunu co nejvíce k zadní stěně a vyndám krycí skla. Výhoda je, že pásky stále svítí do akvária, ale zároveň nepřekážejí a neoslňují.

Doufám, že tento postup bude někomu užitečný a třeba někoho inspiruje k podobné vlastní realizaci krytu, osvětlení a nebo obojího zároveň. Dále přikládám fotky výroby a hotového kompletu.

 

FF

Nařezané a připravené díly na rám + smontování.

 

FF

Hotový rám + zkouška na akváriu.

 

FF

Lepení sololitu.

 

FF

Oblepeno + natírání vnitřku krytu.


FF

Výřezy pro větrací mřížky + hotový kryt bez pantů.

 

FF

A hotovo. :-)

 

2.Osvětlení

FF

Zapojení trafa + propojení s LED pásky.

 

FF

Zkouška, jestli to svítí (stmívač jsem nakonec nepoužil), + oblepení přívodního vodiče silikonem (trochu prasečina).


F

Zkouška hotového osvětlení (trochu bordelu k tomu).

 

FF


FF

Akvárium při údržbě + hotový komplet.


 

 




 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 18x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 18.12.2018 Upraveno: 27.12.2018 Přečteno: 691x

Schválili: slavko *** 27.12.18 • afc1886 *** 27.12.18 • vaclav *** 27.12.18

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
23.04.2017*****Hamburský plošný filtr (HMF)1525x
06.08.2012*****Chladenie očami amatéra297x
18.04.2014*****Nudí se vaše ryby?1569x
09.11.2011*****Výroba domácího difuzoru CO22084x
30.06.2013*****Výroba krytu s LED a zářivkou1062x
07.02.2016*****Nové řešení pro měření akvarijní vody1073x
03.12.2010*****CO2, rostliny, a co jsem ještě nezkusil4145x
17.11.2011*****LED osvětlení akvária285x
15.08.2012*****JBL Aqua in-out667x
22.03.2009*****Řízené CO2 z kvasnic6462x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1768-vyroba-krytu-a-osvetleni