Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba CO2 difuzoru z lipového dřeva, snadno - levně - rychle

 

Články » Výroba CO2 difuzoru z lipového dřeva, snadno - levně - rychle   Vytisknout tuto stránku 

Výroba CO2 difuzoru z lipového dřeva, snadno - levně - rychle

Publikováno: 10.07.2016 • Autor: © paradoKs • Rubrika: Technika

Úvod

Každého akvaristu, který chce mít akvárium nejen s krásnými hejny rybek, ale i s plejádou barev a tvarů listů vodních rostlin, jistě trápí otázka, co vlastně ty rostliny potřebují. Základní nároky živých rostlin jsou následující: světlo a živiny (a dále pak samozřejmě i jakost vody a teplota). Zde se zaměříme právě na ty živiny, což je problematika opředená spoustou domněnek i mýtů, o které se hojně diskutuje. Zaměříme se na úplný základ této věci, a to je fotosyntéza. Aby mohla rostlina fungovat, růst, potřebuje oxid uhličitý, který jí slouží jako základní stavební kámen, a také světlo, které jí dodá potřebnou energii na výstavbu rostlinné biomasy a ostatní metabolické procesy. Obecně se ví, že při fotosyntéze vzniká, jakožto odpadní produkt, kyslík (O2), který je nezbytný pro život dalších organismů (například ryb a bakterií, ale i samotných rostlin).

V dnešní době se hodně rozmohlo umělé přidávání CO2 přímo do vody v akváriu, které zvyšuje přirozené množství CO2 vznikající v našem akváriu při dýchání ryb nebo dekompozici organické hmoty, abychom ho tam měli v takové míře, která je vhodná pro dobrý růst rostlin (samotné CO2 nám také značně snižuje pH, což je rovněž velké plus). Nebudeme tu polemizovat o tom, že krásné rostliny lze pěstovat i bez uměle přidávaného CO2 - ano, jde to, ale... s CO2 to jde efektivněji, rychleji a stabilněji. Tomu, kdo si koupí či postaví set s tlakovou lahví CO2, zbývá dořešit už jen otázku, jak ten plyn efektivně dostat do vodního sloupce. Na trhu jsou k dispozici výrobky k tomuto účelu přímo určené, ale jejich cena se pohybuje v průměru kolem 500,- Kč. Akvaristu s více akvárii tedy vyjde taková péče o rostliny na docela dost peněz.

Takže jak to správně česky ošálit? :-)

Při otázce efektivního rozpouštění CO2 v akváriu se mi nejlépe osvědčil keramický difuzor v porovnání s atomizérem.

Ten, co mám, ale nebyl nejlevnější, a při snaze pořídit další za rozumné peníze, to nějak nešlo. Po rozpouštění přímo z hadičky, ve které byl cigaretový filtr, se ani toto řešení v malých nádržích dlouhodobě neosvědčilo. Musí se hlídat nízký tlak a cigaretové filtry celkem často měnit, a to nebylo dobré.

Často se tu v brouzdání touto problematikou setkáváme s lipovým dřívkem. Super. :-)

Tak jsem se rozhodl to vše vyzkoušet. Jelikož sestrojení a ani práce není nic těžkého, potřebný materiál je i ve městě bez problémů k sehnání, přidávám návod na výrobu funkčního a efektivního CO2 difuzoru.

Výrobu jistě každý nezvládne, ale ten, kdo měl v ruce alespoň jednou stavebnici merkur, dosáhne kýženého výsledku hravě a s úsměvem.

Co budete potřebovat

  1. PET láhev
  2. injekční stříkačku
  3. vzduchovací hadičku
  4. planžetový řezák (nůž na koberce atd.)
  5. pilku na dřevo či kov (je to fuk, prostě co doma najdete)
  6. vrták o stejném průměru jako hadička (4 mm) + nástroj do kterého ho upnete (nebo kdo nemá, postačí hřebík či něco podobného a zapalovač - potřebujeme udělat pouze otvor skrz plastové víčko)
  7. lipová větev vhodného průměru (já našel větvičku, čistý průměr po sundání kůry 23 mm - byla dokonalá)

F

Pracovní postup

Z PET lahve odřízneme nožem hrdlo (chceme tu pevnou část). Dále do víčka uděláme patřičný otvor a ze stříkačky odřízneme část, kam se nasazuje jehla.

F

F

F

Skrz víčko protáhneme vzduchovací hadičku (měla by tam jít ztěžka, ale musí projít).

F

Na konec hadičky nasadíme náustek ze stříkačky a natlačíme ho co nejdál do hadičky. A potom hadičku vytáhneme jakoby z víčka ven, aby se náustek dostal do otvoru ve víčku a tam nám to pěkně utěsnil!

F

F

Tím máme vyřešen přívod CO2. Tento spoj se mi osvědčil jako nejstabilnější - lepší než nějaké lepení náustku přímo na víčko atd. Prostě to drží, a přitom se to dá kdykoliv rozebrat a hadičku vyměnit.

Takto upravené víčko našroubujeme na hrdlo PET lahve a v podstatě máme hotovo.

F

Teď už jen stačí udělat vložku z lipové větvičky a šup do akvária. Tady záleží na každém, jakou zvolí délku (resp. výšku) dřeva. Já volil delší, aby byl prostup plynu co nejdelší. Jelikož je do víčka i vidět, dá se to použít zároveň jako počítadlo bublinek (mezi víčko a dřevo je ale nutné dát vodu a dřevěnou zátku nechat třeba jen 5 mm silnou). Toto ale nepovažuji za důležité; každý ať si vybere dle svých potřeb.

Takto vypadá uříznutá větev, kůra musí samozřejmě pryč.

F

F

Pak už jen stačí natlačit dřevo do hrdla lahve (tam, kde není závit). Doporučuji víčko odšroubovat a pořádně zatlačit. :-)

F

Výsledek

Našroubujeme zpět víčko a máme hotovo! Přísavku si řešte individuálně. Mně tam sedla přísavka od filtru s objímkou na trubky... pohoda, klídek...

F

Jemnost bublinek mě velice mile překvapila. Je to snad i lepší než keramická vložka. Jistě na to bude mít vliv délka toho dřívka. Teď už jen budu sledovat, jak dlouho dřívko vydrží, než shnije. :-D I s focením, abyste měli názorné příklady, mi to zabralo opravdu jen chvilku času (v řádu minut) a výsledkem je super fungující věcička!

F

Tak snad alespoň někdo pochopí, co chtěl autor sdělit. :-))

Pohodové bublání.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 14x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 10.07.2016 Upraveno: 11.07.2016 Přečteno: 700x

Schválili: Marcel G **** 11.07.16 • NASREDDIN **** 11.07.16 • romant **** 11.07.16

Související články
27.07.2014*****CO2 - snadno, levně a bezpečně3039x
23.05.2011*****CO2 difúzor do miniakvária-fotonávod3308x
24.04.2013*****Difuzér vs. atomizér v panoramatické nádrži985x
09.11.2011*****Výroba domácího difuzoru CO22084x
Další články z rubriky Technika
05.02.2013*****Roční zkušenost s provozem externího filtru Atman CF-1200852x
03.06.2006*****Automatická krmítka17214x
02.02.2011*****Vzduchovací motorek - oprava1148x
30.08.2017*****Domácí a komerční filtrace106x
23.02.2011*****Porodnička1918x
28.02.2015*****Ve světě akvaristy - inspirace635x
06.02.2011*****Past na přísaváky2171x
26.02.2017*****Výroba držáku akvanářadí617x
26.06.2014*****Skimmer vlastní výroby za pár korun1353x
25.02.2013*****Přídavný filtr k filtrační hlavě s biomolitanem1776x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1579-vyroba-co2-difuzoru-z-lipoveho-dreva-snadno-levne-rychle