Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristika, aneb co si o ní myslím a jak na ni pohlížím

 

Články » Akvaristika, aneb co si o ní myslím a jak na ni pohlížím   Vytisknout tuto stránku 

Akvaristika, aneb co si o ní myslím a jak na ni pohlížím

Publikováno: 19.09.2013 • Autor: © Zoidik • Rubrika:

Chtěl bych se tak trochu zamyslet nad tím, co vlastně akvaristika je, co si pod ní představujete vy? Lidé, co si pořídí akvárium jako výplň svého volného času, nebo jako dekoraci, či pro radost, ať už větší, nebo menší, tak v něm chtějí chovat vodní živočichy. Je jedno, jestli to jsou ryby, krevetky, šneci, krabi, axolotli, žabky, nebo pěstovat různé rostliny, ať již submersně nebo emerzně. Prostě chtějí, aby jim akvárium dělalo nějakým způsobem radost, a tomu ho přizpůsobují. Což je určitě fajn, na tom se shodneme jistě všichni.

Někdo před pořízením akvária studuje dostupné informace v dnešní době na internetu, někdo ještě sáhne po chytré knížce. Někdo to dělá více, někdo méně a někdo bohužel vůbec a řekne si, že to přece nemůže být nic těžkého. Taky že to nic těžkého není, ale přece jenom je vhodné si o tom něco málo nastudovat. Strávit každý den hodinku nebo dvě čtením ve večerních hodinách ještě nikdy nikoho nezabilo, přece tu chvíli bez fejsbůku vydržíme. Věnovat tomu měsíc, tak určitě získané teoretické vědomosti již nějakou váhu mají, ať už se budeme bavit o tom, jak velké akvárium chceme, jaké dno, rostliny, rybičky, dekorace atd. Přece jenom se nám potom bude akvárium zařizovat mnohem lépe a teorii můžeme konečně začít převádět do praxe. Na našem webu jsou velmi dobré články, které popisují, jak založit akvárium, a tak proč si je nepřečíst. Aspoň bychom třeba přestali vídat tolik stolitrových akvárek s osmi závojnatkami, nebo číst, jak si někdo chce dát do dvoustovky dva sumečky žraločí s argumentem, že jich takto viděl spoustu. Ono to hlavně chce chtít si něco najít, přečíst a nastudovat. Copak si člověk pořídí psa, aniž by si něco přečetl o tom, jak se o něj starat? Pravdou je, že se psem je to o něco intuitivnější. Pití, žrádlo, venčení a naučit ho poslouchat alespoň základní povely jako ke mně, lehni, sehni, zůstaň, pokud člověk netouží s ním chodit na nějaké výstavy a soutěže. Nicméně tak jako tak, má člověk za něj určitou zodpovědnost a ne jenom za něj, ale za každého živého tvora, kterého si pořídí, jenom u psa v podstatě odpadá vytvoření životních podmínek. Teda ne, že by se mu nekoupil nějaký pelíšek, nebo neudělal nějaký výběh, ale takové to podstatné už existuje několik milionů let, jenom je na člověku, jaký mu udělá příbytek.

Ale vrátím se teď opět k rybičkám, ať moc neodbíhám od zamýšleného tématu. Při pohledu na různé prezentace, které se zde vyskytují, si mnohdy říkám, že jsem břídil a zase u dalších si říkám, že ti moji svěřenci se přece jenom nemají zcela nejhůř. Ale vždy to může být lepší, tak se snažím průběžně něco sem tam zlepšit. Horší je, pokud si člověk řekne, že to může být i horší a je spokojený s tím, jak to má. Znáte to přísloví, že spokojení jsou pouze blbci? Pokud vidím nějaké akvárium, o kterém si myslím, že by se dalo trochu upravit, vylepšit, zkvalitnit, tak pár řádků k němu napíšu a záleží na majiteli, jestli si to přečte a usoudí, jestli to je nesmysl, nebo jestli na tom fakt něco je, a pokusí se to upravit. Je mi více než jasné, že to nejde mnohdy udělat hned a že některé věci jako třeba koupě externího filtru je finančně poměrně náročná, a mnohdy jsou peníze potřeba úplně někde jinde, což bychom si my, komentátoři, měli také uvědomovat a nečekat zázračné změny po jednom nebo dvou týdnech. Rozpadne se manželská postel, nebo se potřebují vyměnit okna, opravit střecha, nebo cokoliv jiného. Akvárium si člověk pořizuje převážně proto, aby mu dělalo radost. Aspoň trochu znalému člověku je potom ale jasné, že mu musí taky něco obětovat. Nejčastěji to bývá čas a peníze, co padne akváriu na oltář.

Ale teď o pár slov zase zpět. Pokud má někdo nevědomky akvárium přecpané, nebo velikostně nevyhovující obyvatele, a dozví se to, tak přece není nic jednoduššího, než si dát inzerát, zda se někdo ujme obyvatel, nebo se zeptat po okolí a něco s tím udělat. Je-li člověk k tomu ochotný, tak není problém, horší je, když si umane za každou cenu si ty ryby držet, dokud to bude únosné… Lidi jsou prostě různí, s tím se nedá nic dělat.

Teď se budu trochu opakovat s větou, že člověk si dělá akvárium proto, aby mu dělalo radost. Ale taky je si potřeba uvědomit, za jakých okolností tu radost akvárium udělá, že jo. Když bude nacpané různými barevnými rybami? Ano, radost to člověku udělá. Nebo když tam bude mít jedno velké hejno teter, razbor, gavůnků, danií. Ano, taky to potěší. Nebo třeba když tam bude spousta krevetek. Ono akvárium se dá zařídit na milion způsobů, nechci trávit čas do důchodu, abych tady vyjmenovával všechny možné, nebo i nemožné (pravdou občas viditelné) kombinace všeho možného. Tohle je pouze jedna stránka věci, taková ta pohledová. Je to barevné, je to plné, je to pěkné, super, mám akvárium, co mi dělá radost. Jenže co když dělá radost jen a pouze mě? V takovém případě se může stát, že mi začnou mé oblíbené rybičky umírat. Jedna, druhá, najednou dvě, tři, čtyři současně. Ejhle, najednou moje radost z krásného plného barevného akvária je ta tam. V lepším případě si člověk sedne k počítači a začne hledat na fóru možné příčiny, jestli se s tím někdo už setkal, nebo ne. Ano, samozřejmě, že setkal, ale u mě je to přece jenom trochu něco jiného. Mám o pět rostlinek méně a místo razbor mám tetry, takže to určitě nebude ta samá situace. Najednou odpověď, že si mám přečíst, co napsal romant o pět řádků zpět. Jenže to jsem četl, ale je to u mě něco jiného, jak jsem přece psal. Tak se opět začne dlouze vysvětlovat, co je kde špatně. Ale tak budiž, tohle bych ještě pochopil, opakování je matkou moudrosti, ale když si tazatel ani nepřečte, co se psalo níže, aby zkusil prověřit svoji šedou kůru mozkovou a popřemýšlel trochu, tak je to hodně špatné. Snaha se přece jenom cení. Další možností je extrémní výskyt řas a opět začíná kolečko popsané u rybek, když umírají, takže to nebudu znova rozepisovat, bylo by to zbytečné, že jo.

Po takovýchto nabytých zkušenostech řekněme s dětskými nemocemi, kterými si projde většina začínajících akvaristů (právě mi prolítla hlavou vzpomínka na mé začátky), tak se jich asi většina trochu vzpamatuje a uvědomí si, že by asi ještě měli přece jenom něco málo dostudovat. Myslím, že dosažení tohoto stavu se dá považovat za jistý druh úspěchu. Nebo ne? Během studia člověk zjistí, že nemá třeba vhodnou kombinaci ryb, nebo že některé rybky by měl mít ve větším počtu, některé v menším, některé potřebují vyšší akvárium než delší, některé delší než vyšší a některé dokonce vůbec. Při tomto studiu ho některé ryby dokonce zavedou i mezi rostliny. U jedné rybky je uvedeno, že potřebuje jemnolisté rostliny, další plovoucí rostliny, další tuholisté, protože jemnolisté ráda likviduje. Tak se koukne do akvária, co tam vlastně má za složení a pokud to človíček myslí aspoň trošku vážně, tak se zamyslí a řekne si, že by s tím asi měl něco udělat, že to nemá zcela vhodně udělané. Další získané teoretické vědomosti si může začít převádět do praktických a najednou se zpětným pohledem zjistí, co že to všechno dělal na začátku špatně a kroutí sám nad sebou nechápavě hlavou. Já si ji teda nad sebou mohl celou vykroutit, když jsem ji otáčel jako sova. Pokud člověk takovéto své zkušenosti má ještě snahu předávat dál, nově příchozím nováčkům, kteří se pouze nechtějí chlubit svým 60l akváriem s dvěma skaláry, tak je to určitě chvályhodné. A celý tento kolotoč může začít opět nanovo, ale jako bonus máme mezi sebou dalšího, aspoň trochu znalého hobby akvaristu, který si uvědomil své chyby a má snahu radit ostatním, aby se chybám vyvarovali. Ono se sice říká, že „chybami se člověk učí a na cizích si buduje kariéru“, ale také je pravda, že „každá rada je drahá, ale vlastní zkušenost je k nezaplacení“, ale určitě spousta lidí mi teď namítne, že takto se učit na živých tvorech je při nejmenším neetické.

Takže teď takové malé shrnutí. Kdy nám bude dělat akvárium radost? Jak mnozí již určitě pochopili, tak nebude dělat radost pouze, pokud je tam hodně barevných rybiček, co plavou nahoru, dolů, pozřou, co se jim naservíruje, a pak z toho udělají krásné dlouhé hovínko přes celé akvárium, ale bude nám dělat radost, pokud bude fungovat tak, jak má, a naše péče o něj bude zcela minimální. Čili jednou denně nakrmit a jednou týdně vyměnit vodu. Rostlinky porostou, rybičky si budou spokojeně plavat, i nějaký přírůstek bude, nebude řasa a nebudou úhyny. Ano, v tomto stavu nám bude dělat akvárium radost. Někdy je cesta hodně trnitá, ale když se podaří, tak výsledek stojí za to.

A kam že jsem se to chtěl touto strašnou hromadou písmenek dostat? Tak ještě chvíli počkejte, jestli jste u toho vydrželi až sem. Psal jsem o nějakém prostoru, počtech, velikostech a pár dalších věcech. Nevím, kolik z nás si to vlastně uvědomuje nebo ne, ale vždyť každý z nás vlastně tvoří svůj vlastní ekosystém. Žádné akvárium nebude nikdy stejné, i když Ivanka i já si pořídíme velikostně stejné akvárium, dáme do něj říční písek, stejný počet i druh rostlin a stejné ryby. Kde jsou ty rozdíly? Už to začalo říčním pískem, Ivanka si ho nahrabe v Otavě a já v našem potoku Rakovci. Další rozdíl je ve vodě, kterou do akvária nalijeme, přece jenom se budou v nějakých parametrech, třeba jako pH, tvrdost, minerály lišit. Oba můžeme i používat jiné krmení, které taky má určitě vliv na vodu, rychlost růstu ryb, jejich zažívání a celkovou prosperitu, i rychlost růstu rostlin může být rozdílná, rychlost reprodukce ryb… Rozdílů by se našlo spoustu. A právě tyto na první pohled drobné rozdíly, které v obou akváriích budou panovat, jsou zásadní. Každé akvárium je vlastně jedinečné a tím, jak k němu přistupujeme, jak se o něj staráme, jak nakupujeme rostlinky, rybičky, šneky, jak prostě celkově zasahujeme do jeho chodu a funkčnosti, tím si v podstatě hrajeme na bohy, kteří řídí svůj malý svět. A ten svět je na nich, ať se to líbí nebo nelíbí, plně závislý.

Jak vlastně pohlížíte vy ostatní na akvaristiku? Jak ji vnímáte? Sdílíte můj názor aspoň částečně, nebo ho máte diametrálně rozdílný? Nebojte se v diskuzi pod článkem vyjádřit svůj vlastní názor, ať už je jakýkoliv.

P. S.: Omlouvám se za tolik písmenek, ale už delší dobu jsem přemýšlel, jestli tohle napsat, nebo ne, dostal jsem totiž takovou filozofickou náladu. A děkuji Ivance za konzultaci ohledně vhodnosti vydání článku.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 23x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 19.09.2013 Upraveno: 23.09.2013 Přečteno: 830x

Schválili: Johan *** 23.09.13 • romant *** 23.09.13 • Mrakoplash *** 23.09.13 • Rex *** 17.10.13 • alpaka *** 10.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
01.07.2011*****Vyhraný boj s černými potvůrkami .......211x
07.03.2011*****Úvaha : Nevhodná nádrž1482x
27.01.2011*****Jak k rybičkám? Kvůli holkám...972x
10.01.2012*****Do ráje přes půl světa576x
27.05.2008*****Noční cvičení - 27.5.2008 01,15h1167x
23.06.2010*****JBL Bioferm - prirodzená cesta ako sa zbaviť rias vo svojom akva3267x
18.05.2016*****Obhajoba jednoduchých akvárií2042x
29.09.2010*****Patentky a další komáří larvy, jako krmivo pro ryby3791x
17.01.2015*****Ryba je kámoš, ne žrádlo663x
21.02.2010*****Výpočet ceny elektrickej energie spotrebovanej elektrospotrebičmi v akváriu.2283x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
11.08.2014*****Jak jsem měnil staré dno za liapor899x
11.06.2014*****Muzeum mušlí Vieste - Itálie244x
21.06.2013*****Oceánografické muzeum v Monackém knížectví - díl druhý368x
21.06.2013*****Oceánografické muzeum v Monackém knížectví - díl první386x
05.02.2013*****Roční zkušenost s provozem externího filtru Atman CF-1200852x
20.02.2012*****Zprovoznění externího filtru Atman CF-12001135x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1273-akvaristika-aneb-co-si-o-ni-myslim-a-jak-na-ni-pohlizim